Рязане на дървета и озеленяване

Форест - МЛ ЕООД тел. 0887/ 96 46 48

Косене на трева

             Косене на трева

         Косенето на трева е основна част от поддръжката на тревните площи.

Чрез косенето се регулира височината на тревостоя. Така се осигурява по-голям достъп до светлина и въздух до възела на братене, с което се стимулира братенето. Интензивно поддържаните треви не трябва да се оставят по-високи от 7-10 см.

   Височината на косене зависи главно от предназначението на тревните площи, от влажноста и от морфологичните особености на тревите.

 Интензивно поддържаните тревни площи се режат на височина 3-4 см. Важно е да се коси по-често и не по-ниско от 3 см. Така тревния чим остава плътен и устойчив на утъпкване.При косенето не трябва да се отнема повече от 50% от листната маса.През периода на засушаване трябва да се коси по-рядко и по-високо 5-7 см.

   Честотата на косене зависи както от климатичните условия и от предназначението, така и от интензивността на подхранване и поливане.В периода на усилен разтеж интензивно поддържаните площи трябва да се косят на всеки 5-7 дни, а през лятото и есента-на 10-14 дни.

   Представителните и спортни тревни площи се косят през пролетта и по два пъти седмично.

   Честото косене улеснява мулчирането на тревните площи.Отрязаните листа попадат между туфите и образуват мулч.По този начин той предпазва от изсушаване, предотвратява образуването на мъхове и след изгниване се превръща в допълнителен източник на хумус и минерални хранителни вещества.

     Когато тревата е висока и окосената част е по-голяма, трябва задължително да се събере,защото е възможно да задуши тревата и доведе до неблагоприятни последици.

Желателно е последната коситба да е към края на септември, когато температурите паднат под 10 C , косенето трябва де се преустанови.Тревната покривка се зазимява при височина 5-7 см.

Copyright © 2013 forest-ml.com. All Rights Reserved.